Liidin matalalla

riippuliito.net

riippuliito on joukkuelaji

riippuliito.net Tietoa lentämisestä Linkit Keskustelupalsta Valokuvia Soaring Pilot Tietoa sivustosta
Eri kevytilmailulajit: Tiivistelmä Siiven kasaaminen Starttaaminen Eri kevytilmailulajit QNE-laskuri Lentopaikkoja

Eri kevytilmailulajit

Kun kevytilmailulajeja näkee mediassa, täysin poikkeuksetta jutussa puhutaan lajista väärällä nimellä. Tälle sivulle on kasattu lyhyt tietopaketti eri lajeista, jotka näyttävät maallikon silmään samanlaisilta.

Liitimet

Liitimillä pyritään pääsemään ylöspäin nousevien ilmavirtausten mukana. Joissain laitteissa voi olla lisäksi mukana moottori, mutta pääpaino ja laitteiden historia on liitämisessä.

Trike
Trike
trike

Trike on painopisteohjattu lentolaite, jonka siipi muistuttaa riippuliidintä. Siinä on istuttava kori, jossa on ohjaamo, pyörät ja moottori. Trikejä on sekä yksi- että kaksipaikkaisina.

Varjoliidin
Varjoliidin
paraglider

Varjoliidin on laskuvarjoista kehittynyt liidin, jonka alla riiputaan istuvassa asennossa. Lennon aikana pyritään etsimään nousevia ilmavirtauksia. Niiden avulla lennetään pitkiä matkalentoja, ja lennot voivat kestää monta tuntia. Liitimessä ei ole kiinteää rakennetta, vaan se pysyy muodossa ilmanpaineen vaikutuksesta.

Varjoliitimen huippunopeus on noin 50 km / h ja liitoluku luokkaa 1:10. Tarkat tiedot vaihtelevat liidinkohtaisesti. Varjoliidintä voidaan lentää myös moottoroituna.

Riippuliidin
Riippuliidin
hang glider

Riippuliidin on painopisteohjattu jaloilta startattava lentolaite, jossa riiputaan makuuasennossa sitä varten suunnitelluissa valjaissa. Lennon aikana pyritään etsimään nousevia ilmavirtauksia. Niiden avulla lennot voivat kestää tuntikausia ja matkaakin voi taittaa kymmeniä kilometrejä. (Suomen ennätys on yli 300 km). Liitimessä on alumiini- tai hiilikuiturunko, jonka päällä on purjekangas.

Riippuliitimen huippunopeus on noin yli 100 km / h ja liitoluku luokkaa 1:15. Tarkat tiedot vaihtelevat liidinkohtaisesti.

Riippuliitimeen voidaan kiinnittää myös moottori, jolloin se muistuttaa erityisen paljon trikeä

Purjelentokone
Purjelentokone
sailplane, glider

Purjelentokoneet muistuttavat tavallisia lentokoneita, mutta niillä lennetään moottorivoiman sijaan etsimällä nousevia ilmavirtauksia. Tyypillisillä lennoilla on pituutta useita satoja kilometrejä. Purjekoneen materiaaleina on käytetty puuta, metallia sekä lasi- ja hiilikuitua.

Purjelentokoneen huippunopeus on noin 300 km / h ja liitoluku luokkaa 1:60, mutta suoritusarvot riippuvat paljon konetyypistä.

Laskuvarjot

Hyppylajeissa lennetään kuten liitolajeissa, mutta korkeutta ei pyritä saamaan lisää, vaan varjo on keino mahdollisimman nopeaan ja turvalliseen laskeutumiseen hypyn jälkeen.

Liitovarjo
Liitovarjo
ram-air parachute

Liitovarjo on laskuvarjohyppääjien käyttämä ohjattava laskuvarjo, jonka alla riiputaan pystyasennossa. Se on suunniteltu sellaiseksi, että se voidaan avata turvallisesti vapaapudotuksessa.

Liitovarjon liitoluku on noin 1:3, ja vajoama suuri, joten se ei sovellu matkalentojen tekemiseen, vaan sen ainoa tarkoitus on turvallinen laskeutuminen hypyn jälkeen.

Pallovarjo
Pallovarjo
round parachute

Pallovarjo on laskuvarjo, jota ei voi ohjata. Niitä käytetään lähinnä erilaisiin armeijan käyttötarkoituksiin; miehistön- ja kalustonpudotuksiin. Sen etuja ovat varmatoimisuus ja helppokäyttöisyys. Riippu- ja varjoliitimissä on mukana pelastusvarjoksi kutsuttu pallovarjo liitimen hajoamisen varalta.

Maalajit

Vaikka välineet näyttävät samalta kuin lentolajeissa, näissä lajeissa kontakti maahan ei irtoa muutamaa hetkeä pidemmäksi ajaksi.

Vetovarjo
Vetovarjo
parasail

Vetovarjo, toiselta nimeltään nousuvarjo, on etelän rannoilta monelle tuttu pyöreä varjotyyppi, jota hinataan esimerkiksi autolla tai moottoriveneellä. Hinausköysi pidetään koko lennon ajan kiinni hinaavassa ajoneuvossa, joten lentäjältä ei edellytetä koulutusta tai ilmailulupakirjaa. Lentokorkeus riippuu hinausköyden pituudesta ollen 65 - 140 metriä.

Leija
Leija
kite, powersail

Leijoja käytetään liikkumiseen lumen tai veden päällä. Leijoja on sekä pumpattavia, että ns. patjaleijoja, jotka pysyvät muodossaan ilmanpaineen avulla.

Leijojen avulla voidaan tehdä suuriakin hyppyjä, mutta ne ovat niin epästabiileja, että niiden käyttö lentämiseen on hengenvaarallista.

Loppusanat

Nämä tiedot on koottu tänne selventämään eri lajien välisiä eroja, jotta vältyttäisiin "Riippuliito vaikuttaa mielenkiintoiselta! Missähän olisi lähin varjoliitokurssi, ja mitä liitovarjot maksavat?"-tyyppisiltä tilanteilta.

Otan erittäin mielelläni vastaan palautetta ja täsmennyksiä listasta. Jos sinusta tuntuu, että joku laji on käsitelty huonosti, tai listalle pitäisi lisätä jotain, niin lähetä palautetta Tietoa sivustosta-sivun kautta.

Kaikki oikeudet sivuston kuviin kuuluvat kuvaajille. Kuvia ei saa käyttää ilman suostumusta oikeudenhaltijalta ellei sivulla ole erityisesti muuta mainittu. Ota yhteys ylläpitoon jos haluat käyttää jotain tällä sivustolla olevaa kuvaa tai haluat poistettavaksi kuvan jossa esiinnyt.