Liidin matalalla

riippuliito.net

riippuliito on joukkuelaji

riippuliito.net Tietoa lentämisestä Linkit Keskustelupalsta Valokuvia Soaring Pilot Tietoa sivustosta

Soaring Pilot

Tiivistelmä

Soaring Pilot on ilmainen kämmentietokoneessa toimiva lennonhallintajärjestelmä (paremman sanan puutteessa). Vastaava laite on esimerkiksi Bräuniger IQ-Compeo. Soaring Pilotin ominaisuuksia ovat mm.

Suurin etu kämmentietokoneesta verrattuna erilliseen variometri-gps-yhdistelmään tulee hinnasta. Käytetyn palmin ja gps-yksikön saa alle kahdella sadalla eurolla, kun aikaisemmin mainittu Compeo maksaa noin 1000€. Jos omistaa laitteet valmiiksi, ei ohjelman käyttö luonnollisesti maksa mitään. Soaring Pilot EI ole IGC-hyväksytty GPS-tallennin, joten sen tracklogin käyttö kilpailuissa riippuu kilpailun johtajasta.

Tässä dokumentissa opastetaan Suomalaisten tietojen lataamisessa laitteeseen. Ohjelmalla on erittäin selkeä ja kattava dokumentaatio, mutta suomalaisten ilmatilarajojen ja maastonkorkeustietojen tietojen syöttäminen voi olla monimutkaista. Käytön helpottamiseksi olen tehnyt valmiiksi ilmatilatiedostot Suomesta. Ne voi ladata tämän oppaan lopusta Linkit-osiosta

Maastonkorkeus

Maastotiedot löytyvät internetistä ilmaiseksi, mutta niiden käyttö vaatii jonkin verran vaivannäköä. Maastotiedot vievät niin paljon muistia, että ne on käytännössä pakko tehdä omalle laitteelle aina oman tarpeen mukaan.

 1. Lataa SRTM30-tiedot seuraavalta sivulta: http://www.dgadv.com/srtm30/. Klikkaa sivulla olevasta maailmankartasta sitä maata, jonka tiedot haluat. Tiedot ovat noin 16Mt kokoisessa pakatussa tiedostossa. (Jos linkki ei toimi, niin lähetä minulle palautetta jotta voin etsiä uuden sivun.)
 2. Asenna windowsupdatesta .NET framework 1.1 jos sitä ei ole jo asennettu
 3. Asenna Soaring Pilot Terminal osoitteesta http://www.soaringpilot.org/download.html.
 4. Tee tietokanta SoaringPilot-sivulla olevan ohjeen mukaan.
 5. Lataa tietokanta kämmentietokoneeseen.

Ilmatila

Ilmatilatiedotkin saa haettua internetistä ilmaiseksi. Jos haluat lentää vain Suomessa, voit ladata Suomen ilmatilatiedot täältä. Alla on ohjeet niiden hankkimiseksi suoraan virallisesta lähteestä.

Ilmatilatietojen hakeminen

Uusimmat ilmatilatiedot saa haettua NGA:n (US National Geospatial-Intelligence Agency) sivuilta. Tietoja kutsutaan lyhenteellä DAFIF.

 1. Mene NGA:n sivulle osoitteeseen https://www2.nima.mil/products/digitalaero/index.cfm
 2. Etsi sivulta DAFIF CD ROMs-teksti ja klikkaa sen alta 7. edition linkkiä HTTP tai FTP.
 3. Lataa tiedostot DAFIFT.ZIP & VERSION.ZIP
 4. Pura tiedostojen sisältö samaan hakemistoon

Tietojen muuttaminen soaringpilotin ymmärtämään muotoon

HUOM! SoaringDotNetissä on virhe jonka takia joillain tietokoneilla käytetään desimaalierottimena pilkkua pisteen sijasta. Sen seurauksena osa karttatiedoista jää virheellisiksi. Tarkista siis käsin suadata.sua-tiedosto ja muuta kaikki pilkut (,) pisteiksi. Ongelmasta on ilmoitettu ohjelman tekijälle.

 1. Hae SoaringDotNet osoitteesta: http://www.soaringdotnet.org/download.html. Sen avulla saat muutettua hakemasi DAFI-tiedot SoaringPilotin ymmärtämään muotoon. Joudut asentamaan .NET frameworkin jos sinulla ei ole sitä valmiina.
 2. Asenna SoaringDotNet tietokoneellesi.
 3. Jos englanninkieli on hallussa, niin seuraa ohjeita sivulla http://www.soaringpilot.org/dokuwiki/doku.php/soarpilot:load_sua_data:soaringdotnet. Niiden avulla saat muutettua tiedot oikeaan muotoon ja ladattua ne kämmentietokoneeseen.
 4. Avaa SoaringDotNET
 5. Valitse Tools-valikosta Generate airspace database.
 6. Klikkaa ...-nappia ja valitse hakemisto johon purit DAFI-tiedostot.
 7. Valitse alempana olevasta listasta maat joiden tiedot haluat mukaan.
 8. Paina generate Airspace-nappia.
 9. Paina Finish-nappia.
 10. Valitse sitten pääikkunasta Recorder-välilehti.
 11. Valitse Manufacturer-alasvetovalikosta Soaring Pilot. Jos alasvetovalikko ei näy kokonaan, suurenna ikkunaa.
 12. Valitse Export to file-rasti jos et saa sarjakaapeliyhteyttä kämmenkoneeseesi.
 13. Valitse SUA korkeasta valintalaatikosta jossa on mm. Connection, Flights jne.
 14. Valitse haluamasi maat vasemmalla olevasta laatikosta. Jos niitä ei näy, käynnistä ohjelma uudestaan.
 15. Valitse oikealla olevasta laatikosta haluamasi ilmatilaluokat.
 16. Paina lopuksi Upload SUA's-nappia. Jos valitsit Export to file-rastin, tallenna tiedosto haluamallasi nimellä levylle.

Tietojen siirto laitteelle

Erilaisia keinoja tietojen siirtoon on esitelty osoitteessa: http://www.soaringpilot.org/dokuwiki/doku.php/soarpilot:load_sua_data. Mielestäni helpoin tapa on seuraava:

 1. Siirrä suadata.sua-tiedosto muistikortille Palm/Programs/SoarPilot/-hakemistoon. Jos hakemistoa ei ole, se täytyy ensin luoda. Jos käytät tältä sivulta saatavaa suadata_suomi.sua -tiedostoa, se pitää ensin nimetä uudelleen suadata.sua-nimiseksi.
 2. Valitse Settings-valikosta NMEA/Port
 3. Valitse Data Xfer Type kohdasta Card
 4. Valitse Settings-valikosta Transfer ja klikkaa SUA-laatikkoa
 5. Klikkaa Receive-nappia ja tiedot ladataan SoaringPilottiin.

Tiedot on nyt ladattu SoaringPilotin muistiin. Voit tarkastella niitä Navigation-valikon SUA List-kohdasta. Jos siirrossa tuli virheilmoitus, muista korvata suadata.sua-tiedostossa kaikki pilkut pisteillä.

 • Linkit

 • Kaikki oikeudet sivuston kuviin kuuluvat kuvaajille. Kuvia ei saa käyttää ilman suostumusta oikeudenhaltijalta ellei sivulla ole erityisesti muuta mainittu. Ota yhteys ylläpitoon jos haluat käyttää jotain tällä sivustolla olevaa kuvaa tai haluat poistettavaksi kuvan jossa esiinnyt.